COSPLAY NEDİR? COSPLAY NASIL YAPILIR?

Cosplay, "costume" ve "play" kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş, "kostümlü oyun" olarak kabaca çevrilebilecek bir kelimedir. Çeşitli aksesuarlar ve kostümler kullanılarak anime ve manga, film, oyun, kitap ve cosplay sanatçısının kendi yarattığı karakterlerin taklit edildiği kostüm ve performans sanatıdır. Genellikle Japonya ve Doğu Asya yapımlarından etkilenilir. Fantazi, drama, büyü, aşk vb. tüm yapımlar cosplay konusu olabilir. Cosplay kostümlerini diğer kostümlerden ayıran fark çizgilerden kurgulanarak hayata geçirilmesi olmuştur. Dolayısıyla kalıpları farklı, malzemeleri apayrıdır. Cosplay dünyanın her yerinde birçok seveni olan eğlenceli, hareketli, sosyal ve bir o kadar da masraflı bir hobidir. Hem kültürel bir birikim hem el becerisi hem de tiyatral yeteneklere sahip olmak başarılı bir cosplay sanatçısı olmak için önemlidir.

Peki Cosplay Nasıl Yapılır?

Cosplay yapmak için ilk önce karakter seçmeniz gerekecektir. Bu favori dizi, film, çizgi film veya oyundan istediğiniz bir karakter olabilir. Karakter seçiminde kendi fiziksel özelliklerinize uygun karakter seçerseniz  bu sizin için avantaj olabilir. Fakat bu bir şart değil tabi, eğlencesine yapıyorsanız istediğiniz karakteri seçebilirsiniz. Tabi ilk cosplayiniz için çok zorlayıcı kostümü olan karakter seçmeniz sizi aşırı zorlar ve daha başlamadan umudunuzu kesebilirsiniz. Gözünüze daha kolay gelen kostümlerle başlamayı tercih edin.
Seçtik, sonrasında bu karakteri canlandırmak için kostümünü hazırlamak gerekir. İnternette çoğu kostümü hazır olarak bulabilirsiniz fakat biraz tuzlu fiyatları var. O yüzden dikiş vs. işlerinde ya dikiş bilen birinden yardım alabilirsiniz ya da öğrenebilirsiniz. Benim için maddiyat sıkıntı değil derseniz de terzilerde diktirebilirsiniz.
Bazı karakterlerin dikim dışında zahmet verecek bir kaç ayrıntısı olabiliyor. Zırh, kalkan, kılıç vs. gibi. Bunların yapımı zahmetli ve tecrübe gerektiriyor. Birkaç da ekstra malzeme. Tabi bu malzemeleri ilk baştan profesyonel bir performans için kullanmayacağız. Yani o kadar ayrıntılı ve pahalı malzemelere yönelmeyin. Daha sonrasında geliştiğinizi hissedince bu malzemeleri satın alıp daha ayrıntılı ve kaliteli işlere girişmek isteyeceksiniz zaten. Peki nedir bu malzemeler?
Genellikle zırh ve bazen de silah, kılıç yapımında kullanılan bir malzemeden bahsedeceğim; EVA. EVA zırh yapımında başta gelen malzemelerden. İşlemesi kolaydır ve maliyeti toptancılardan alınırsa uygundur.

Silah, kılıç gibi parçalarda bize yardımcı olacak bir malzeme; Strafor. Çok çeşitli kalınlıklarda ve yüzey şekillerinde bulunabilen inşaatlarda yalıtım malzemesi olarak duvarların içine döşenen sentetik köpük malzeme. Serttir, esnemez. Kesmek için genelde maket bıçağı kullanılır. Çok kolay oyulur ve her tür boya ile boyanabilir.
Detay yapmak için yardımcı; Sanat kili. Aslında hakkında söylenecek pek bir şey yok bu malzeme hakkında. Bildiğimiz şekil verdiğimiz kil gibi düşünebilirsiniz. Zırh gibi parçaların üstüne kabartılı desenler için kullanabiliyoruz.
Paper Mache; belli bir şekil yaratmak için obje yüzeyinin bir kat plastik tutkal (diğer isimleri: beyaz tutkal / ahşap tutkalı) (toz ya da sıvı halde satılmaktadır, nalburlarda bulunur) bir kat gazete ya da kağıt peçete şeklinde istediğin kalınlığa ulaşıncaya kadar katmanlarca kaplanması işlemine deniyor. Örneğin kask için balon, kaplandıktan ve kuruduktan sonra içinde patlatılıyor; rahatlıkla makasla kesebilir parçaları birbirine yine tutkalla yapıştırabilirsiniz. Bu şekilde üretilen ürünler çok sağlamdır ve rahatlıkla istediğin yerden kesilerek şekillendirilebilir. İçinde hava boşluğu bırakmamaya özen göstermek lazım.

Türkiyede bulunmayan bir malzemeden bahsetmek istiyorum: Worbla. İlk cosplayleriniz için kesinlikle gerekli değil. Yurtdışından temin ediliyor, haliyle bir hayli tuzlu bir fiyata sahip. İlerde çok kaliteli bir cosplay yapmaya heveslenir ve para derdiniz olmazsa kesinlikle kullanacağınız bir malzeme.

Şimdilik kafanızda bir fikir belirmesi için bu kadar malzeme yazmam yeterli diye düşünüyorum. Bunların kat kat fazlası malzeme kullanılıyor, biraz araştırmayla bulabilirsiniz. Fakat en bilinen ve kolay temin edilebilen malzemeler bunlar.

İyi güzel, malzemeler tamam ama zırhı nasıl yapacağız?

İlk önce kendi üstünüzde kalıp almanız gerekli, kalıpların nasıl alındığını burda anlatmak zor olacağından youtube üzerinden video izlemenizi tavsiye ederim. Ama bize lazım olan malzemeler; kağıt bant ve streç film. (Mümkünse size yardım edecek bir arkadaş.) Sonrasında kalıbı aldığımızda, hepsini düz bir hale getiriyoruz. (Çentikler keserek.) Sonrasında kalıbımızı bir kağıda geçiriyoruz, eva üzerine çiziyoruz.(8 mm veya 10 mm bir eva uygundur.) Evadan çizdiğimiz parçaları maket bıçağı yardımıyla kesiyoruz. (Bir öneri; maket bıçağını dümdüz bir hatla kesmeye dikkat edin, yukarı aşağı hareketler yaparak değil. Dümdüz bir hatla keserseniz, kenarlar daha pürüzsüz olacaktır.) Kestiğimiz parçaların çentik keserek düzleştirdiğimiz bombeli yerlerini, evinizde yakınınızda varsa heat gun ile (ki sanmıyorum, iş için lazım değilse hobi için evde bulunacak bir malzeme değil) yoksa ocağa çok yakınlaştırmadan evayı ısıtıyoruz. (Çok yaklaştırırsanız eva zarar görebilir, aynı şey heat gun için de geçerli.) Eğer diyorsanız ki illa heat gun ile yapacağım, 50-60 lira civarlarında ucuz heat gun bulabilirsiniz. Sonrasında soğumadan evinizde bulduğunuz küre, yarım küre şekli bir cisim yardımıyla üstünde şekil veriyoruz bombe kazanması için. (Bir kasenin içinde bir süre tutarak da yapabilirsiniz.) Veya bombeli bir şekil değil ama varsayıyorum bir bileklik yapacaksınız bunu elinizde bir süre tutarak da halledebilirsiniz. Sonrasında contact yapiştırıcıyla (kırtasiyelerde bulabilirsiniz) bağlantı noktalarından kestiğimiz ve çentik kestiğimiz noktaları yapıştırıyoruz. (Contact yaıştırıcının kullanımını yine videolardan bulabilirsiniz.) Boyamadan önce zımparalayıp pürüzsüz hale getiriyoruz. Sonrasında detay çalışacaksanız, desen varsa bunu da ince evadan yapabilirsiniz.

Boyamadan önce astar geçiyorsunuz. Bu astar birçok seçenek olabilir, beyaz tutkala su karıştırabilirsiniz, mod podge, plastidip vs daha bir sürü seçenek, Kamui Cosplay'in "How to Prime your EVA Foam Armor"  videosundan görebilirsiniz. Astarladıktan sonra kurumaya bırakıp kuruyunca boyama işlemine başlıyoruz. Akrilik boya genelde kullanılıyor. Sprey boya da kullanabilirsiniz. Sonrası sizin el becerinize kalmış. Boyadan sonra isterseniz boya sabitleyici sprey kullanabilirsiniz.

Cosplay yapımında bence en zahmetli olan şey zırh yapımıdır. Elimden geldiğince zırh yapımını anlatmaya çalıştım. İnternet üzerinde birçok kaynak bulabilirsiniz. Genellikle yabancı dillerde videolar bulunuyor.

Kostümümüz tamam diyelim, sıra geldi saç makyaja.

Genellikle saç için peruk kullanılır. Postiş de bir seçenektir tabi. Peruk sipariş edecekseniz internetten çeşitli sitelerden sipariş edebilirsiniz. Aliexpress, Ebay gibi. Güvenir misiniz bilmem ama en uygun fiyatlı peruklar buralarda. Peruğunuzu karakterinizin saçına göre şekillendirip, ekleme yapabilirsiniz. Bu kısım biraz zorlayabilir, peruğu mahvetmemek için dikkatli çalışın. Veya daha pahalı bir fiyata karakterinize ait şekillendirilmiş peruğu satın alabilirsiniz.
Makyaja gelirsek, ahım şahım markalardan makyaj malzemelerine ihtiyacınız yok açıkçası. Zaten kostümünüz güzel olduktan sonra makyaj çok daha basit gelecektir. Daha bilgililerden ve bu konuyla ilgilenenlerden de yardım alabilirsiniz.
Bir de lens konusu var. Lens de öyle özel bir lens olmadıkça optiklerden temin etmenizi tavsiye ederim. Daha değişik modelli, desenli bir lens ise bunlar için de siteler bulunuyor.

Kostüm, saç/makyaj bittikten sonra o karaktere bürünmeye çalışın. Sonuçta sadece kostümden ibaret değil. Örneğin bir yarışmaya katıldığınızda, bir sahne şovu sizi rakiplerinizden kat kat yukarılara taşıyabilir. Onun davranışlarını sergileyin, birkaç özel hareketi varsa yapmaya çalışın. Özel repliği var ise onu yakın bir telaffuz ve ses tonuyla söylemeye çabalayın.


Çok üst düzey olmasa da sahip olduğum bilgilerle size başlangıç düzeyinde cosplay konusunda yardımcı olmaya çalıştım. Umarım aklınızdaki bazı soru işaretlerini giderebilmişimdir. Merak ettiğiniz bir şey olursa sorabilirsiniz.


Ayşenaz MEMİŞ

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

TINKER TAILOR SOLDIER SPY FİLM İNCELEMESİ

AY TANRIÇASI: ARTEMİS